Consulta popular

Dret dels veïns/veïnes i de l’Ajuntament a sol·licitar la convocatòria d’una Consulta Popular. Aquest dret està regulat pel Reglament regulador de les Institucions de la participança i de la gestió de conflictes de l'Ajuntament de Girona.

Poden ser objecte de Consulta Popular els assumptes de competència pròpia municipal que tinguin caràcter local i, a més, que siguin d’especial importància per als interessos dels veïns/veïnes, llevat dels relatius a les finances locals. L’objecte de la Consulta no pot ser contrari a l’ordenament jurídic espanyol o català.

La iniciació del procediment pot efectuar una associació o un grup de veïns/veïnes que aconsegueixin un nombre de signatures d’acord amb el Decret 294/96. Només poden subscriure la sol·licitud els veïns/veïnes empadronats/des que reuneixin els requisits per a ser electors segons la legislació electoral vigent.

A sota del botó Comença trobareu l'enllaç de Més informació on podreu consultar més detalls del tràmit.

En termini
Documentació a aportar
  1. Les sol·licituds hauran de contenir:
    • Identificació dels veïns/veïnes que la subscriuen, amb tots els requisits legals, i de la persona que els representa en el cas de que la sol·licitud sigui subscrita per una associació.
    • Fets, raons, objectiu o qüestió en què es concreta la Consulta.
    • Lloc i data.
Descripció

Dret dels veïns/veïnes i de l’Ajuntament a sol·licitar la convocatòria d’una Consulta Popular. Poden ser objecte de Consulta Popular els assumptes de competència pròpia municipal que tinguin caràcter local i, a més, que siguin d’especial importància per als interessos dels veïns/veïnes, llevat dels relatius a les finances locals. L’objecte de la Consulta no pot ser contrari a l’ordenament jurídic espanyol o català.

Qui el pot demanar
  • La iniciació del procediment pot efectuar-lo la mateixa corporació, mitjançant acord del Ple o a instàncies d’una associació o un grup de veïns/veïnes que aconsegueixin un nombre de signatures d’acord amb el Decret 294/96.
  • Només poden subscriure la sol·licitud els veïns/veïnes empadronats/des que reuneixin els requisits per a ser electors segons la legislació electoral vigent.
Canals de tramitació
Electrònic / Presencial / Correu postal
Descarregar la sol·licitud per a tramitació presencial
Termini de Resolució

Un cop comprovat el compliment dels requisits de la sol·licitud en el termini màxim de 30 dies hàbils a partir de la seva recepció caldrà sotmetre al Ple de la corporació l’aprovació de la sol·licitud de Consulta Popular, sempre que es compleixin tots els altres requisits legals per a l’autorització del referèndum.

L’acceptació de la sol·licitud per part de la corporació o l’acord d’iniciació adoptat per la mateixa corporació ha de ser sotmès al tràmit d’informació pública.

A aquest efecte l’Ajuntament l’anunciarà per edicte, i de la forma acostumada, a fi que qualsevol persona física o jurídica pugui realitzar les al·legacions que consideri procedents. L’anunci assenyalarà el lloc d’exhibició de l’expedient i el termini d’exposició pública, que en cap cas podrà ser inferior a 20 dies hàbils.

El Ple de la corporació, tenint en compte les al·legacions realitzades en el tràmit d’informació pública, acordarà, si escau, per majoria absoluta autoritzar la celebració de Consultes Populars.

L’acord haurà de contenir els termes exactes de la Consulta, a fi que el cos electoral es pugui pronunciar en sentit afirmatiu o negatiu.

El Govern de la Generalitat ha de convocar la Consulta mitjançant decret, el qual ha de contenir el text íntegre de la disposició o la decisió objecte de la Consulta i ha d’assenyalar clarament la pregunta o les preguntes que ha de respondre el cos electoral convocat, d’acord amb el Govern local.

Només podran votar l’objecte de la Consulta Popular els inscrits en el padró d’habitants vigent que reuneixin els requisits per a ser electors segons la legislació electoral.

L’autorització per la celebració de Consulta Popular l’ha de donar el Govern de l’Estat, a aquest efecte li serà remesa la sol·licitud municipal a través de la Generalitat de Catalunya, acompanyada de l’informe favorable a la Consulta.

Un cop obtinguda l’autorització de l’Estat la Direcció General d’Administració Local ho comunicarà a l’Ajuntament. L’alcalde/essa procedirà a determinar la data de la celebració de la Consulta Popular.

Silenci administratiu
Positiu.
Informació bàsica sobre protecció de dades:

En compliment del previst a l’article 11 de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, en relació amb l’establert a l’article 13 del Reglament General de Protecció de dades , l’informem que les seves dades són necessàries per a la gestió del tràmit o prestació del servei que esteu realitzant.

Al respecte, s’indica que Ajuntament de Girona és el responsable del tractament d’aquestes dades personals, que conservarà de conformitat amb les disposicions legals i reglamentàries aplicables en cada cas. 

Així mateix s’informa de la possibilitat d’exercir els seus drets d’accés, rectificació, supressió, oposició i  limitació mitjançant la remissió d’un escrit dirigit per mitjans electrònics (ajuntamentinforma@ajgirona.cat), o en format paper, ja sigui presencialment o per correu postal a l’adreça següent: Pl. del Vi, 1, 17004, Girona, (Girona)

Per a més informació, consulti la nostra política de privacitat
Actualitzat el 17/11/2023

Autònoms i empreses

Assistent de tràmits per negocis Assistent de tràmits per negocis
Conèixer tots els tràmits necessaris del vostre negoci ara serà més senzill amb l'assistent d'activitats econòmiques.
Presenteu una factura Presenteu una factura
Sou proveïdor d'aquest ens? Doncs, recordeu que heu d'enviar les factures electrònicament.
Presenteu una licitació Presenteu una licitació
Consulteu i presenteu-vos a les licitacions en curs d'aquest ens.
Canal empresa (FUE) Canal empresa (FUE)
Teniu o voleu obrir un negoci? Tramiteu des d'un únic lloc amb les diferents administracions.