Al·legacions i recursos contra les multes de trànsit

Es poden presentar al·legacions o recursos de reposició contra les denúncies i sancions per infraccions en matèria de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària.

  • Per presentar un escrit d’al·legacions la persona interessada disposa d’un termini de 20 dies naturals, a comptar des de l’endemà de la notificació d’una denúncia o acord d’incoació. Si s’efectua el pagament amb descompte en aquest mateix termini les al·legacions es tindran per no presentades.
  • Per presentar un recurs potestatiu de reposició es disposa d’un termini d’un mes, a comptar des de l’endemà de la notificació de la resolució sancionadora. El recurs potestatiu de reposició s’interposa contra la resolució sancionadora pel procediment ordinari (aquells en què es van formular al·legacions i no es va efectuar el pagament amb descompte) davant de l'Alcaldia-Presidència de l'Ajuntament de Girona. Aquest recurs és potestatiu, per la qual cosa es pot escollir entre presentar-lo o interposar directament un recurs contenciós administratiu davant del jutjat corresponent. La interposició del recurs no suspèn l'execució de la sanció i els efectes que se’n deriven (pèrdua de punts).

Aquest tràmit només el podeu fer presencialment si sou una persona física. Els autònoms, professionals, empreses, entitats i altres col·lectius us heu de relacionar per mitjans electrònics amb l’Administració.

A sota del botó Comença trobareu l'enllaç de Més informació on podreu consultar més detalls del tràmit.

En termini
Documentació a aportar
Descripció

Es poden presentar al·legacions o recursos de reposició contra les denúncies i sancions per infraccions en matèria de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària.

El pagament de la sanció es podrà fer efectiu en qualsevol "Servicaixa" (24h) o oficina de Caixabank, amb el document de notificació de la sanció, i també a través de www.caixabank.es

Bàsicament podem distingir tres tipus de procediment:

  1. Procediment abreujat: aquest procediment s’aplica quan s’efectua el pagament amb descompte del 50% dins del termini de 20 dies naturals següents a la notificació amb les següents particularitats:
    • La reducció de l’import de la sanció en un 50%.
    • Si la sanció és greu i no comporta detracció de punts, no s’anotaran com antecedents al Registre d’infractors.
    • La renúncia a efectuar al·legacions (si es presenten, es tindran per no presentades).
    • La finalització del procediment sense més tràmits: no es dicta resolució sancionadora
    • La impossibilitat de presentar recurs administratiu. Únicament es pot presentar recurs contenciós administratiu davant del jutjat. Convé destacar que algunes sancions estan excloses d’utilitzar aquest procediment (i, per tant, no poden gaudir de l’esmentat descompte): l’ús d’inhibidors o mecanismes per eludir la vigilància policial, o bé no identificar un conductor i també totes les de l’article 65.6 de la llei de seguretat viària.
  2. Procediment ordinari simplificat: aquest procediment s’aplica quan ni s’efectua el pagament amb descompte ni es presenten al·legacions en el termini de 20 dies següents a la notificació i té les següents particularitats:
    • Transcorreguts 30 dies naturals des de la notificació de denúncia la sanció serà ferma administrativament i no caldrà dictar ni notificar resolució sancionadora excepte quan es tractés d’infraccions greus amb punts no notificades en l’acte per l’agent o infraccions molt greus no notificades en l’acte.
    • La impossibilitat de presentar recurs administratiu. Únicament es pot presentar recurs contenciós administratiu davant del jutjat.
  3. Procediment ordinari: aquest procediment s’aplica quan es presenten al·legacions en el termini de 20 dies següents a la notificació i no s’efectua pagament amb descompte, o bé quan, en tractar-se d’infraccions greus amb punts o molt greus no notificades en carretera, hi ha l’obligació legal de dictar Resolució sancionadora i té les següents particularitats.
    • Sempre es dictarà i notificarà la resolució sancionadora i es podran proposar i practicar proves en el termini legal.
    • La sanció esdevindrà ferma a partir de l'endemà al de la notificació de la resolució sancionadora.
    • Hi ha un termini d’un mes per formular recurs de reposició davant del mateix òrgan que dicta la resolució sancionadora que tindrà caràcter potestatiu (no és requisit previ per presentar recurs contenciós administratiu davant del jutjat) i la seva interposició no suspèn l’execució de la sanció (s’envien els punts i, en cas de no pagar-se en el termini dels 15 dies següents a la notificació de la resolució, s’obre la via de constrenyiment).
Àrea tramitadora

L'òrgan instructor de l'expedient és el/la cap de servei d'expedients sancionadors, i l'òrgan competent per sancionar és l'alcalde/alcaldessa de l'Ajuntament de Girona o persona en qui delegui, de conformitat amb l'art. 84.4 del TRLSV.

Per a més informació www.girona.cat/multes

Qui el pot demanar

Aquest tràmit va dirigit a les persones interessades en la tramitació d’un expedient sancionador de trànsit.

Si la persona titular del vehicle no és la infractora, d'acord amb l'art. 93.1 del TRLSV, té 20 dies naturals des de l'endemà de la notificació per identificar la persona infractora, en la forma i als registres establerts legalment, d'acord amb el que s'estableix als art. 14 i 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (LPAC). L'incompliment d'aquesta obligació (excepte en el cas de les infraccions d'estacionament, d'acord amb l'art. 82.g del TRLSV) o la impossibilitat de notificar la denúncia a la persona infractora identificada per causa imputable al titular de l'expedient, comporta la incoació del procediment sancionador per infracció de l'art. 11.1.a (TRLSV), i se sanciona com a falta molt greu (art. 77.j i 80.2.b del TRLSV).

Canals de tramitació
Electrònic / Presencial / Correu postal
Descarregar la sol·licitud per a tramitació presencial
Vies de reclamació
  • Per presentar un recurs extraordinari de revisió es disposa de dos terminis segons els supòsits:
    1. Té un termini de quatre anys des de la data de notificació de la resolució impugnada en cas que:
      • En dictar-los, s’hagi incorregut en un “error de fet”, que resulti dels mateixos documents incorporats a l’expedient.
    2. Té un termini de tres mesos, a comptar des del coneixement dels documents o des que la sentència judicial sigui ferma en els següents casos:
      • Quan apareguin documents de valor essencial per a la resolució de l’assumpte que, encara que siguin posteriors, evidenciïn l’error de la resolució contra la qual es recorre.
      • Si en la resolució han influït essencialment documents o testimonis declarats falsos per sentència judicial ferma, anterior o posterior a la resolució.
      • Quan la resolució s’hagi dictat com a conseqüència de prevaricació, suborn, violència, maquinació fraudulenta o d’una altra conducta punible.
  • Recurs de reposició contra la provisió de constrenyiment
    Quan no s’ha efectuat el pagament d’una sanció en el període voluntari, s'inicia la recaptació per via executiva que correspon a l'oficina de Gestió Tributària i Recaptació de l'Ajuntament de Girona.
    Si heu rebut una provisió de constrenyiment de recaptació municipal podeu interposar recurs de reposició.
Informació bàsica sobre protecció de dades:

En compliment del previst a l’article 11 de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, en relació amb l’establert a l’article 13 del Reglament General de Protecció de dades , l’informem que les seves dades són necessàries per a la gestió del tràmit o prestació del servei que esteu realitzant.

Al respecte, s’indica que Ajuntament de Girona és el responsable del tractament d’aquestes dades personals, que conservarà de conformitat amb les disposicions legals i reglamentàries aplicables en cada cas. 

Així mateix s’informa de la possibilitat d’exercir els seus drets d’accés, rectificació, supressió, oposició i  limitació mitjançant la remissió d’un escrit dirigit per mitjans electrònics (ajuntamentinforma@ajgirona.cat), o en format paper, ja sigui presencialment o per correu postal a l’adreça següent: Pl. del Vi, 1, 17004, Girona, (Girona)

Per a més informació, consulti la nostra política de privacitat
Actualitzat el 24/11/2023

Autònoms i empreses

Assistent de tràmits per negocis Assistent de tràmits per negocis
Conèixer tots els tràmits necessaris del vostre negoci ara serà més senzill amb l'assistent d'activitats econòmiques.
Presenteu una factura Presenteu una factura
Sou proveïdor d'aquest ens? Doncs, recordeu que heu d'enviar les factures electrònicament.
Presenteu una licitació Presenteu una licitació
Consulteu i presenteu-vos a les licitacions en curs d'aquest ens.
Canal empresa (FUE) Canal empresa (FUE)
Teniu o voleu obrir un negoci? Tramiteu des d'un únic lloc amb les diferents administracions.